top of page

Idrott ska vara roligt!

På idrotten träffar du kompisar, får utvecklas och lära dig nya saker. Ofta tränar du på att bli snabbare, starkare eller kanske lägger upp en taktik/plan för din nästa tävling eller match. Men det är också viktigt att du tänker och tränar på vad din kropp och knopp behöver för att må bra.

Här har NUS tillsammans med We & Sports och Länsförsäkringar samlat
några tips som vi hoppas ska ge dig inspiration.

Fysisk aktivitet
– bra för både kropp och knopp

Visste du att både din kropp och knopp mår bra av rörelse. Att bli andfådd minst varannan dag hjälper dig att må bättre. När du rör på dig så blir du lugnare, kroppen hjälper dig att hantera dina känslor samtidigt som det minskar risken för att du ska börja må dåligt. Du behöver röra på dig ungefär en timme per dag. Det kan vara en träning, en promenad med hunden, cykeltur till skolan eller hitta på något där du och dina kompisar tillsammans rör på er.

Girl cykla
Mental_styrka_kompisar3 webb.jpg
Mental_styrka_kompisar1 webb.jpg

Vänner och nära relationer
– viktigt för att må bra

En relation är kontakten mellan två människor, det kan handla om hur ni pratar med varandra, är med varandra eller vad ni gör tillsammans. Det är viktigt att du har människor omkring dig som får dig att må bra, och som du kan prata med. Precis som att du vattnar en blomma för att den ska fortsätta blomma, så behöver du fortsätta ta hand om dina vänner genom att träffas, prata eller göra saker ihop.

Återhämtning
– precis som dina muskler behöver vila så behöver din hjärna ha rast ibland

Efter ett hårt träningspass så är det viktigt att vila både kroppen och knoppen. Att vila hjärnan betyder att du låter den vila från intryck, till exempel är det bra om du en timme innan du ska sova stänger av eller lägger bort alla skärmar. Ta istället tiden till att spela ett spel, läs en bok eller mys med familjen. Återhämtning kan vara olika för olika personer, se till att hitta din grej.

Mat & näring

Ge din kropp energi

Precis som att en mobiltelefon behöver el för att laddas, så behöver du mat för att ladda din kropp med energi för att funka hela dagen. Om du äter regelbundet under dagen så gör det att du orkar med skolan och kan koncentrera dig bättre. Det ger dig också energi för att orka med fritid och träning efter skolan och på helgerna. Så kom ihåg att ladda dig själv och hoppa inte över någon måltid.

Du är unik

Du och din kropp är unik och du har dina specifika styrkor. Det finns mycket information och budskap i dina sociala medier och flöden som har med vikt, utseende, prestation, krav och förbud att göra. Det är inte konstigt att du påverkas av det. Din kropp ska orka växa och utvecklas och därför behöver den bra med mat. Känn efter vad du mår bra av, ät och njut av maten utan förbud eller för strikta regler. Mat ska vara gott och roligt!

Mellanmål är grejen

Frukost, lunch och middag bör vara dina huvudmål under dagen där du får i dig större delen av energin som din kropp behöver. Men det är viktigt att du kommer ihåg att äta bra med mellanmål, och ännu viktigare är det de dagar du tränar eftersom di kropp då behöver ännu mer energi. Här nedanför har du några förslag på mellanmål som du kan testa.

Var inte rädd för att prata om dina frågor och funderingar kring mat, kroppen och hur du mår med någon vuxen.

6 MÅLTIDSFÖRSLAG
IDROTTSNUTRITION

1: 1 skiva mjukt fullkornsbröd med smör och ost eller skinka, 1 glas mjölk eller vatten, 1 kokt ägg

2: 1 skål med filmjölk eller yoghurt, müsli eller flingor, 1 banan eller annan frukt

3: 1 skål med yoghurt, bär eller frukt, ringla på lite honung om du vill, 1 skiva fullkornsbröd med smör och ost eller annat pålägg

4: 1 skål med keso, blanda i frukt, bär eller russin. Toppa med lite kanel om du vill

5: 1 glas smoothie gjord på 1-2 dl mjölk, 1 ägg, 1 banan, bär

6: 1-2 dl naturgodis eller nötter

Mellanmål_idrott_nutrition webb.jpg
Länsförsäkringar Jämtland

Som försäkringsbolag är vår uppgift att det ska finnas hjälp den dagen våra försäkringstagare behöver det. Men ännu bättre är om behovet aldrig uppstår.


Därför medverkar Länsförsäkringar i Nordiska Ungdomsspelen med syfte att ungdomar, genom träning och idrott, ska ge sin ”kropp och knopp” de bästa förutsättningar för livet.

lansforsakringar.se/jamtland

Vit_Logotype_We&Sports.png

Vi brinner för unga idrottares mentala hälsa!
Vårt mentala välmående ökar när vi har rätt verktyg för att hantera livets med- och motgångar. Vårt välmående påverkas av många olika faktorer, både fysiskt och psykiskt samt socialt. Med forsknings- och erfarenhetsbaserade utbildningsinsatser hjälper vi ungdomar, föräldrar och ledare att hitta verktygen ni behöver för att hjälpa er själva och varandra.


weandsports.se

bottom of page