Rörelseglädje och vinterfest!

 

Att känna glädje inför att röra på sig, är en av grundförutsättningarna för att man skall vilja vara fysiskt aktiv i sitt liv, oavsett ålder.

 

Det kan handla om att våga prova på en ny aktivitet, att tävla i en sport eller att träna för att må bra. Men för detta behöver man känna trygghet, ha motivation och självförtroende, man behöver känna sig rörelsekompetent! Får man prova många typer av aktiviteter ökar förutsättningarna för detta.

 

Men allt detta kan också grusas redan i unga åldrar genom en för tidig specialisering och elitsatsning inom idrotten. Allvaret kryper lägre och lägre ner i åldrarna och man glömmer bort att ha kul på vägen!

 

Jag vill genom Nordiska Ungdomsspelen (NUS) uppmuntra barn och ungdomar att prova på och/eller tävla, kanske till och med i fler idrotter än en! I och med det smörgåsbord av vinteridrotter som NUS erbjuder kan klubbar och föreningar låta sina barn och ungdomar slippa välja en idrott, för att välja bort en annan. Förutsättningarna för att bli rörelsekompetent för att sedan uppleva rörelseglädje ökar!

Dessutom får man ha kul på vägen! Den pampiga prisutdelningen och festen på kvällen ramar in essensen i barn och ungdomsidrotten – glädje och gemenskap!

 

Kom och upplev glädje, gemenskap, tävlingar, lek och fest – allt i ett och samma event, en vinterfest!

Johanna Ojala